FutbolPedia 18





Futbolda Kuralların Değişmesi Nasıl Oluyor ve son önerilen değişikler nelerdir?

Futbolu Britanyalıların icadından beri yaklaşık 127 küsur yıl geçmiştir. Dile kolay tam bu kadar yıldır büyük bir disiplin içinde oynanan futboldan bahsetmek. Uluslararası Futbol Birliği İFAB futbolda oyun kurallarını görüşmek üzere her yıl muntazaman toplanıyorlar. Bu yıl Kuzey İrlanda yapacaklar toplantılarını. Toplantıya FİFA'dan 4 temsilci katılırken, İngiltere, İskoçya, Galler ve İrlanda federasyonlarından da birer temsilci katılacak. Yani dünya bir yana Britanyalılar bir yana! En az 6 temsilcinin oyu ile kuralları değiştirmek mümkün iken Britanyalıların isteği olmadan futbolda birşey değiştirmek mümkün değildir. Yani futbolu icat edene saygı 127 yıl sonra bile devam ediyor kısacası. Muhafazakar Britanyalıların da kolay kolay değişikliklere kapı açmadığını biliyoruz. 210 ülkede futbolun nasıl ounanacağını belirleyen kurallar 28 Şubat'ta İrlanda'da yine masaya yatırılıyor.

Son yıllarda yapılan değişiklikler nelerdi diye kısaca benim aklıma gelenleri saymadan önce şunu söylemek gerekirse yapılan değişiklerde futbolun süratinin azaltılmaması üzerinde durulan mutabakata varılan konuların başında gelmektedir. Değişiklik nasıl olacaksa olacak ama sürat azalmayacak. Bir de hakem hatalarını asgariye indirecek tedbirler düşünülerken burda hakemle video-televizyonu karşı karşıya getirmemeyi düşünüyorlar. Yani Şansal ile Erman hoca muhabbeti olmadan futbol sahada bir çift gözle oynanmaya ve karar verilmeye devam edecek gibi.

Son yıllarda benim aklıma gelen en önemli kural değişikliği pek de oyuna etki etmeyen ama takım antrenörlerine dolaşabilecekleri alanı çizgilerle sınırladıkları alan geliyor. Ki bu kural değişikliği olmasaydı Fatih Hocanın artistik hareketlerini ve şovlarını zaptetmek kolay olabilirmiydi? Aksi takdirde tüm sahayı şov alanına çevirirdi. Diğer değişen kurallar maçların birden fazla topla oynanması, 4. hakemin olması, ilave sürenin netleşmesi hatta daha gerileregidecek olursak oyuncu değişikliklerinin ikiden üçe çıkması...

Bunlardaki mantık hep oyunun hızlanması, çalınan sürelerin azalması veya oyuna eklenmesi gibi bir mantıkla oluşan değişiliklerdir. Eskiden tribünlere giden top için dakikalarca beklenirdi, galip takımın tribününe gidersede de top kolay kolay geri gelmeyebilirdi. Oyuncu değişikliği için oyun durur yan haken dakikalarca evrak inceler, kramponların altına üstüne bakardı gibi...

Şimdi önerilen değişiklikler...

Devre arası 15 dakikadan 20 dakikaya çıkabilecek mi? Bu değişiklik hem futbolcular hem de seyirciler için düşünülüyor. Hızlanan futbolda daha fazla dinlenmeye ihtiyaç duyulurken stadların gittik sonra bir tiyatro salonuna benzemesi ile beraber daha uzun vakit geçirme ve devre arasında yiyip-içmenin daha rahat olması bu kural değişikliğini dayatıyor sanırım.



Bir diğer değişiklik maçların uzamaya gitmesi durumunda 1 fazla oyuncu değişikliğine müsade edilmesi ile ilgilidir. Hızın arttığı ve fizik gücün üst seviyeye çıktığı günümüz futbolunda bu değişiklik de sanırım hayat bulabilecektir.

Önemli bir değişiklik de ofsad kuralında olacak. Sahada kendi alanında sakatlanıp yatan oyuncunun aktif sayılarak ofsaydı bozduğu kabul edilerek oyun devam ettirilirdi. Bu şekilde yerde yatan oyuncu oyunda kabul edilip 20 metre ofsayd olması gereken durumların devamı söz konusuydu... Bu kural yerde yatan oyuncun pasif kabulu ile değişecek gibi gözüküyor.

Bir de en çok tartışılan konuların başında gelen topun çizgiyi geçip geçmemesi ile ilgili her kale arkasına birer gol çizgisi hakeminin yerleştirilmesi ve çipli topların varlığı ile bu konun artık tatlıya bağlanması... Gerçi bu kurala İngilizler ve Liverpool'lular ne der bilemem! İngiltere'nin tek dünya kupası sahibi olması çizgiyi geçmeyen topun Rus hakem tarafından gol sayılması ile olmuştur. 1966'daki Wembley'de oyanan finalde İngiltere, Geoff Hurst'un şutu kale çizgisine vurup dışarı çıktığında gol sayılmasaydı Almanlar kupanın sahibi olacaklardı.



Bir de Deniz, hiç üstüne alma ama, unutmadığım 2005 yılı Şampiyonlar Ligi yarı finalinde Liverpool-Chelsea maçında çizgiyi geçmeyen topla finale gelip penaltılarla kupayı alan Liverpool'un da bu kural değişikliğine ne diyeceğini merak ediyorum...

Yorumlar

Popüler Yayınlar