FutbolPedia 19



Bunlar ne yer, ne içer?



D.K: Yazıma başlamadan önce geçen haftaki ders + proje bunalımından dolayı “kafa kaşıma” olarak adlandırılan eylemi bile yapamadığımdan yazı yazamadım, herkesten özür dilerim. Bu hafta futbol ile ilgili ama biraz da coğrafi konumların tartışılacağı bir konu üzerinde tartışmaya karar verdik Okan abimle.
Bazı insanlar vardır, ki bu kesimin çoğunu bayanlar oluştursada aradan birkaç erkek de çıkabilir, “Hangi takımı tutuyorsun?” sorusuna cevap olarak “Milli Takım” derler. Beni de sinir ederler. Peki şu güzel adamızda, sizce bu tip bir insanoğlu var mıdır? Bence yoktur. KKTC Milli Takımımız, bir yılda kaç maç yapar ki? 1, bilemedin 2...
KKTC Milli Takımı, resmi ismi Nouvelle Fédération-Board olan, ingilizcesi New Football Federations-Board olarak çevrilen, türkçe meali ise Yeni Futbol Federasyonları Birliği olan, resmi olamayan ismi ise Non-FIFA Board, yani Fifa’ya üye olmayan, olamayan ülkeler birliğinin üyesi...
Kısa ismi N.F Board olan birlik, 12 Aralık 2003 yılında, FIFA’ya üye olmayan birlik, devlet ve federal yapıların futbol oynama ve birbirleri ile maç yapma haklarını kendilerine verme amaçlı kurulur. Şu anda içinde 32 üye barındıran N.F Board, bugüne kadar KKTC’nin şampiyonluğu ile sona eren 2006 FIFI World Cup (FIFI- Federation of International Football Independents), ve Padania’nın (Sapmi) kazandığı VIVA World Cup 2008, ve KKTC’de düzenlenen ve KKTC’nin şampiyonluğu ile sona eren ELF Cup gibi organizasyonları düzenler.
Peki bu turnuvalar katılan, bizim dışımızdaki takımlar hangileridir, bu insanlar kimdir, ne yerler, ne içerler... Kısaca buna bakalım...
KKTC dahil, N.F Board’a üye olan ülkeler; Chechnya, Gozo, Monaco, Occitania, Padania, Provence, Republic of Saugeis, Romani Nation, Sapmi, Sardinia, Sealand, Lower Saxony, Wallonia, Casamance, Maasai, Somaliland, Güney Cameroon, Batı Sahara, Zanzibar, Arameans Suryote, Chagos Adaları, Kürdistan, Güney Moluccas, Tibet, Batı Papua, Greenland, Easter Adası, Kiribati, Gibraltar, Republic of St. Pauli ve Yap... Bu ülkelerden kaç tanesini daha önce futbol dışı bir konuda duydunuz? Belki Tibet, Kürdistan ve Sealand... Daha fazla değil...
Bu takımların hepsini anlatmamız bir Spor Eki’ni doldurur sanırım... Ondan dolayı KKTC’nin maç yaptığı ülkelere ağırlık vermek istiyorum...
Bu ülkelere başlamadan önce Sealand ismine dikkatinizi çekmek isterim. Geçen haftalarda deniz içinden yağ, petrol ve gas çıkarmak amaçlı kurulmuş ‘Offshore Platform’ları hakkında bir proje hazırlığı yaparken karşıma çıktı Sealand. Bu ‘yer’, bir petrol paltformu, denizin içinde ve üstünde en fazla 10 kişi yaşayabiliyor. Bir Prenslik rejimi süregeliyor ve kendi paraları, pasaportları ve hediyelik eşyaları var. Yurtdışında yaşayan bir çok sporcu tarafından temsil ediliyorlar. Çok enteresan bir yapı. Adamın teki eski bir platformu satın alıyor, ve kendi prensliğini kuruyor. Aklıma yatmadı değil...



Sıradaki ülke Zanzibar... Almanya’da düzenlenen 2006 FIFI World Cup’ta karşı karşıya geldik onlarla. Batı Afrika’da Tanzanya’nın yanında bulunan bir cumhuriyet. En ünlü vatandaşı ise Zanzibar’da doğmuş olan Queen’in efsane solisti Freddie Mercury...
1962’de Afrika Uluslar kupasında mücadele etme şansı kazanan ancak turnuvaya katılamayan takım, o günden sonra uluslararası maç yapamadı. FIFI Cup’a A takımı ile gelen ve finalde, penaltılarda KKTC’ye 4-1 mağlup olan Zanzibar, ELF Cup’a ise 20 yaş altı takımını göndermiş ve 5-0 mağlup ayrılmış bizim millilere karşı. Renkleri sarı-siyah ile yeşil-beyaz.
Tibet... Pekin Olimpiyatlarında iyice reklamını yapan Tibet, 2001 yılında Milli Takımı’nı kurmuş. FIFI Cup’ta karşılaşmadığımız Tibet’i, ELF Cup’ta 10-0 ile ağır bir yenilgiye uğattık. Yaptıkları 13 maçtan sadece bir galibiyetle ayrılan ve lakapları ‘Yasaklanmışlar’ olan Tibet, kendini bu arenada ıspatlamaya çalışmaya devam ediyor.
Greenland ise Grönland’ın oralarda bulunan bir yapı. 1980’li yıllarda Faroe Adaları gibi şu anda FIFA içinde yer alan takımlar ile maç yapabilen Greenland, daha sonra ülkemiz gibi bunlardan mahrum kalmış. Greenland KKTC’deki ELF Cup’a katıldı fakat KKTC ile maç yapma şansı bulamadan elendi. En ünlü oyuncuları Danimarka 2. Liginde oynayan ve aynı zamanda bir diş hekimi olan Niklas Kreutzmann. Greenland ile tek maçımızı FIFI Cup’ta yapıyoruz ve Ali Oraloğlu’nun golü ile onları 1-0 mağlup ediyoruz.



Crimean Tatarları Ukrayna’ya bağlı bir topluluk. İlk milli maçlarını 2006 yılında KKTC ile yapıyorlar. İlk maçtan 3-1, ikinci maçtan ise 5-0 mağlup olarak ayrılıyorlar. Federayonları gönüllü olarak çalışıyor. Yani patırtı gürültü, seçim kargaşası yok. Her şey Tatarlar için... Bizde de olsa, ama...
Son olarak Gibraltar, yani Cebelitarık. Onların hikayesi ilginç. 1923 yılında kuruluyorlar. İlk maçlarını Sevilla’ya karşı oynuyorlar. FIFI Cup yarı finalinde karşı karşıya geldiğimiz Gibraltar’ı 2-0 mağlup etmiştik. 25 Ağustos 2006 yılında Gibraltar’ın UEFA üyeliği kabul ediliyor fakat Ekim 2006’da askıya alınıyor. Daha sonra Aralık 2006’da Gibraltar’ın UEFA üyeliği için kabul edildiği, oylamaya gidileceği açıklanıyor. Yapılan oylamada 52 oyun sadece 3 oyunu alabilen Gibraltar’ın hayalleri suya düşüyor. Onların önündeki en büyük engel ise İspanya. Gibraltar’ın üyeliğine ilk etapta sıcak bakan UEFA, İspanya ‘eğer Gibraltar UEFA üyesi olursa bizde maçlarımızı boykot ederiz’ deyince iş değişmiş tabii...
Kürdistan ile maç yaparsak Türkiye nasıl tepki verir bilemiyorum. Düşünmek bile istemiyorum. Düşündüm de... Yok yok, düşünmek bile istemiyorum.
Sonuç olarak sanki KKTC Milli Takımının bu durumu iyi gibi... Her turnuvada şampiyon oluyoruz. Endüstriyel futbol karşıtı bendeniz, sanki UEFA KKTC’yi alırsa, o amaç, o direniş, o mücadele ve futbol oynama arzusu kaybolacakmış gibi geliyor bana... Şu andaki tek amaç futbol oynamak. Ama UEFA üyeliği söz konusu olduğunda iş değişecek, siyaset konuşacak... Sahi, olası bir anlaşmada nasıl bir Milli Takım olacak Okan abi?




OD: Geçen haftadan başlayacak olursak senin yokluğunda ben de iyi fırsat bulup tüm sayfayı işgal etmiştim doğrusu Deniz... Aman bu işgal lafını çok da telefuz etmeyim herkes siyaset yaptığımı sanacak. Gerçi NF Board üyesi ülkelerin çoğu bu şekilde kendi aralarında bir araya gelip bu oluşuma da gitmiş de olabilirler! Ben yine de kısa keseyim bu işgal meselesini.
Forzaliverno sitesine bir göz atıyorum NF Board'la ilgili ama benim bırakmaya çalıştığım yerden onlar devam ediyor. Endüstriyel futbola meydan okuyan Liverno'nun Türkiyedeki fanatiklerinin sitesi tam bir NF Board hayranı aslında. Bakınız sitede 3 Temmuz 2008 tarihinde ne diyor bu endüstriyel futbol karşıtı sosyalist yoldaşlarımız:
'VİVA Dünya Kupası: FIFA ve BM’nin tanımadığı ya da emperyalist ülkeler tarafından işgal yönetimi altında tutulan azınlık ülkelerinin futbol turnuvası olduğunu biliyor muydunuz?
VIVA Dünya Kupası, NF-Board tarafından düzenlenen, FIFA üyesi olmayan takımlara düzenlenen özel turnuvadır. Turnuvanın her 2 yılda bir düzenlenmesi kararlaştırılmıştır. İlk turnuva, 2006 yılında Oksitanya’da düzenlenmiş ve turnuvayı Sápmi (Padania)kazanmıştır.
Bu turnuvaya tanınmayan KKTC gibi Kürdistan’da katılmakta… Ama bu sene KKTC katılmıyor. Malum ada birleşiyor ve KKTC diye uluslararası tanınmak istemiyorlar artık.
Durumu Radikal Gazetesi’nin bugünkü haberiyle destekleyelim:
GALLİVARE - Futbol severler Avusturya ve İsveç’te düzenlenen 2008 Avrupa Şampiyonası’yla milli takımların ayak topu müzadelesine doymuşken, yeni bir turnuva kapıda. Bu kez milli devletleri bulunmayanlar yeşil sahalarda kozlarını paylaşacak. İsveç’in Laponya bölgesinde BM’de resmen tanınmayan diyarlarla özerk bölgelerin turnuvası olan ‘Viva Dünya Kupası’ 7 Temmuz’da başlıyor. Organizasyonunu 2003’te kurulmuş tanınmamış ülkeler futbol federasyonunun NF-BOARD (Yeni Futbol Federasyonu) yaptığı turnuvaya katılması kesinleşenler şöyle:
"Sovyet döneminde Kola Yarımadası’na sürülmüş Samilerin yılda bir gün güneşin batmadığı Laponya’sı, neo-faşist Umberto Bossi’nin bir türlü İtalya’nın elinden koparamadığı kuzdeydeki Padanya (Sapmi), hileli seçim sonrası Endonezya mandası yapılan Vanuatu (Batı Papua), her daim kaynayan Irak Kürdistan’ı, Süryaniler’in Bethnahrin’i ve Fransız Riviera’sının batısındaki Provence futbol takımları. Bir de katılması umulanlar var: Queen’in efsane solisti Freddy Mercury’nin yurdu Zanzibar, Çin işgalindeki Tibet, Yugoslavya dağılınca turistik cazibesi yüzünden Hırvatistan tarafından kapılan Rijeka, Malta’ya bağlı Gozo Adası, Tanzanya ve Kenya arasında kafasına göre takılan Maasai kabilesi ve Danimarka’nın özerk bölgesi Grönland.
İlk maç Kürtlerle Samiler arasında
İlk maçın tarihi ve rakipler de belli. Samilerle Kürtler başlama vuruşunu 7 Temmuz’da Gallivare Stadyumu’nda yapacak. Viva Dünya Kupası’nın FIFA organizasyonu gibi mutluluk veren resmi içeceği, paraya ihtiyaç duyulunca cebinizde bitiveren kartları ve havai fişek gösterileriyle tapınaklaşan stadları olmasa bile, hazırlık maçları ve milli takım renkleri mevcut. Padanya, 7 Mayıs’ta İtalya’daki aşırı sağcı Kuzey Birliği’nin lideir Umberdo Bossi’nin de izlediği hazırlık maçında Tibet’i 14-2 yendi.



NF-Board, ilk Viva Dünya Kupası’nın 2006’da KKTC’de düzenlemek istemişti. Gel gör ki KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer talepleri karşılanamaz bulunca, kupa organizasyonunu Albert Camus, Eric Cantona gibi ünlülerin memleketi olan ve resmen Fransa’ya bağlı Oksitanya’ya taşınmıştı. Kasım 2006’daki ilk randevuda Samiler kupayı kazanmıştı. 2008 Viva Dünya kupası’nı kazanacak takıma 90. yaşını kutlayan Afrika’nın bağımsızlık sembolü Nelson Mandela Kupası verilecek.
Ayrıca Samiler ve Kürdistan bayanlarıyla da turnuvaya katılıyor,turnuva sadece tanınmamış ülkeleri değil kadınları da tanıyor,FIFA örnek alır mı dersiniz….'

Yorumlar

  1. geçenlerde acayip canım sıkılıyordu ve kendimi biranda garip garip ülkelerin federasyon sitelerine girerken bulmuştum. bunlar gazozuna maç yapıyodur lan diye geçirmiştim ama buna benzer bi yazı yazmak gelmedi aklıma :) keyifle okudum:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar