Here We Go! FIBA World Championship / Turkey


Efendim bildiginiz uzere 28 Agustos’da 15 gun surecek heyecan Turkiye’de baslayacak. Ilk kez 1950’de baslayan ve gunumuze kadar suren turnuva hakkinda genel bir bilgi iceren bir yazi yazmak istedim oncelikle. 1970’e kadar bir kez 4, bir kez de 5 sene aralikla oynanan turnuva, 1970’ten itibaren 4 seneye sabitlendi ve gunumuze kadar boyle geldi. Simdiye kadar 2 kez Arjantin ve 2 kez Brezilya’da duzenlendi ve diger turnuvalar farkli ulkelerde yer aldi.
1950 yilinda yapilan ilk turnuvayi ev sahibi Arjantin aldi ve boylece ilk ‘Dunya Sampiyonu’ oldu. Daha sonra 1963 yilinda ev sahibi Brezilya ve 1970 yilinda ev sahibi Yugoslavya sampiyonluk madalyasini elde etti. Sonuc olarak toplamda 15 kez yapilan turnuvada 3 kez ev sahibi ekipler sampiyon olmus oldu.
Genel tabloda ABD 3 Altin, 3 Gumus ve 4 Bronz ile zirvede yer alirken, ikinci sirayi 3 Altin, 3 Gumus ve 2 Bronz ile Yugoslavya ve eski adi ile SSCB paylasiyor. Her zaman favori olarak gosterilen “Dream Team” ABD ise son sampiyonlugunu 1994 yilinda elde ederken, son iki sampiyon 1998 ve 2002’de Yugoslavya, 2006’da Japonya’da yapilan turnuvada ise Ispanya olma basarisini gosterdi.


Turnuva formati ise 2006 yilinda degistirildi ve 6’li takimlardan olusan 4 grup ile baslayan maclar, daha sonar 16 takimin eleme maclari oynamasi ile devam ediyor. 6 takimli gruplarda ilk 4’e giren takimlar eleme maclari oynamaya hak kazaniyor. Onumuzdeki yazilarda bilahare gruplari tek tek incelemeye calisacagiz.
Turkiye’nin 2000 yilinda ev sahipligi yaptigi Avrupa Sampiyonasindan sonra basketbol adina ikinci buyuk sinavi olacak bu turnuva. O sene kazanilan ikincilik (kimilerine gore kaybedilen birincilik) madalyasi, bugun takim uzerindeki baskilari artirsa da, onemli olan iyi bir ev sahibi profili sunup, ileriye yonelik dogru adimlar atabilmek.
Turnuva baslangicinda 4 farkli sehirde oynanacak olan maclar, grup maclari sonucunda Istanbul’a tasinacak. Yeni tamamlanan Sinan Erdem Spor Salonu ise bu maclarin coguna ev sahipligi yapacak. Diger sehirler ise Ankara, Izmir ve Kayseri olarak belirlendi. Ilk baslarda Kayseri yerine Antalya’nin ev sahibi olacagi dusunulurken, muhtemelen bazi siyasi manevralar sonucu Kayseri ipi gogusleyen taraf oldu. Gruplardaki ana takimlari Istanbul’da ABD, Ankara’da Turkiye, Izmir’de Ispanya ve Kayseri’de Arjantin olarak sayabiliriz. Bu takimlarin favori olarak son 16’ya kalmasi dusunulurken, diger takimlar arasindan da favoriler yok degil.
Tum dunyada basketbol liglerinin bitmesi ile birlikte, Turkler adina hos olmayan haberler gelmeye basladi. Oncelikle NBA’de oynayan yabanci yildizlarin Turkiye’ye gelmeyeceklerini aciklamalarinin ardindan, ABD takiminda yer alacak olan efsane isimler de tek tek bu turnuvada olmayacaklarini beyan eden aciklamalar yaptilar. Kimilerinin gayet mantikli sebepleri var iken, bazi oyuncular da “yorgunum” ayagina yatip, Turkiye’ye gelmekten vazgectiler. Bu isimlerden takimlari irdelerken detayli sekilde bahsedecegiz.


Son olarak ilk yazimizi bitiriken, salonlardan bahsedelim. Ankara’da 11,000 kapasiteli “Ankara Arena”da oynanacak olan maclar, Izmir’de benim su an calistigim isyerine 100-150 metre mesafedeki ve 10,000 kapasiteli Halkapinar Spor Salonunda, Kayseri’de ise 7,200 kisilik Kayseri Arena’da oynanacak. Istanbul’da ise grup maclari 12,500 kapasiteli efsane salon Abdi Ipekci Arena’da, eleme maclari da 16,000 kisilik Sinan Erdem Olimpik Spor Salonunda yer alacak.
Bu muthis heyecana simdilik yavastan giris yaparken, onumuzdeki yazilarda hizi artirarak turnuva boyunca bilgilendirmemize devam etmeyi umuyorum. Tamam, ligler basliyor ama, o futbol gozluklerimizi cikarip bir kenara koyalim ve su guzelim maclari, biraz da “Basketbol Seyircisi” gibi izleyebilmek icin caba sarfedelim, dinleyelim, okuyalim. Ulke gerceklerinden kacmak icin en rahat ve kolay yol. Denenmis ve onaylanmistir…

Yorumlar

Popüler Yayınlar