5th of November




Çağımızın klavye bebeleri, izledikleri ve etkisinde kaldıkları tek anarşizm temelli film olan V for Vendetta'yı izleyip, muhtemelen maskenin göz alıcılığı ile o ünlü söz öbeğini ezberlese de, eminim bir çoğu bugünün aslında ne anlama geldiğinden bir haber, kendi profillerini beyaz maskeli bu adam ile doldurup, yine günlük hayatın rutinine kendilerini kaptırıyorlardır. Tıpkı her 29 Ekim ve 23 Nisan'da, internet güruhunda başkaları tarafından "klavye milliyetçileri" olarak bilinen insanların tüm facebook ve twitter alemini Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Bayrağı ile donatarak, yine okey, poker, çiftçilik vb. gibi oyunlar oynamaya, birbirlerini "dürtmeye" devam ettiklerini gözlediğimiz gibi.


5 Kasım 1605 tarihinde Guy Fawkes, Britanya Parlamentosunu 'gunpowder' ile patlatmayı denemiş, suç üstü yakalandıktan sonra da, 31 Ocak günü vahşi bir şekilde halkın gözü önünde katledilmiştir. Britanya ise bugünü "Bonfire Night" adı altında, tüm gece boyunca havai fişekler ile kutlamaktadırlar. 2008 yılında birebir görme şansına eriştiğim bu gece sonrası, tam anlamı ile 1 saat kesintisiz süren bir gösteri izlemeyi başarmıştık.


Guy Fawkes, o gece başarılı olsaydı, bugün sadece Britanya'da değil, tüm dünyada dengeler değişebilir, bambaşka bir sistem altında yaşıyor olabilirdik. Evet, bana göre bu kadar büyük bir olay. Artık adında ya kutlama denilsin, ya anma denilsin, bu günü yaşatmak bile anlamlı.


Dip Not: Kilolarca barut ile yakalandıktan sonra adını 'John Johnson' olarak veren Fawkes, neden bu eylemi planladığı kendisine kral tarafından sorulduğunda "to blow you Scotch beggars back to your native mountains" diye cevap verir.


Yorumlar

Popüler Yayınlar