Best Ever Celtic Eleven

2002 yılında Celtic taraftarları arasında yapılan oylama sonucu belirlenen En İyi Celtic 11'i.

Uzun zaman süren bir oylama süresinden sonra, baktığımızda gerçekten hakkını veren, adaletli bir seçim yapmış taraftarlar. Tek tek başlayalım;




1- Ronnie Simpson: Glasgow doğumlu olsa da, kariyerine QPR'da başlamış ve oradan Glasgow'un 1967'de dağılan takımı Third Lanark'a geçer. Tekrardan yaşanan bir Newcastle macerası sonrası, Hibernian ile İskoçya'ya döner ve 1964 yılında Celtic'e gelir. Jock Stein öncesi teknik direktörlük yapan eski futbolculardan Jimmy McGrory tarafından transfer edilmiş, daha sonrasında 1967 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunda Celtic kalesini koruyan isim olarak tarihe geçmiştir. Celtic forması ile toplam 118 maça çıkmıştır. Söz konusu listede kaleci mevkisini, oylamayı Packie Booner'dan önde bitirerek kazanmıştır. Packie Booner ise 1978-1998 tarihleri arasında 642 maça çıkmış ve tüm kariyerini Celtic'de geçirmiş bir kalecidir. Ronnie, 19 Nisan 2004 yılında aramızdan ayrılmıştır.

Not: 1931 yılında 22 yaşındayken bir Old Firm maçı sırasında Rangers'lı Sam English ile çarpışarak saha içinde ölen John Thomson da unutulmayacak kaleciler arasındadır.





2- Danny McGrain: Jock Stein'in Lisbon Lions'u 1967 sezonunda CL Kupasını alırken altyapıda idi ve bir sonraki sezon A takıma yükseldi. Big Jock'un ekibinin 9-in-a row (9 Şampiyoluk üst üste) yaptığı dönemlerde takımın değişmez sağ beki olarak oynadı. Glasgow doğumlu oyuncunun adına yazılmış 'Sliding like McGrain' diye bir şarkı bile var. 20 yıl oynadığı Celtic takımı ile 439 maça çıkmıştır. Halen daha altyapı antrenörlüğünü sürdürmektedir.


3- Tommy Gemmell: Celtic formasını 1961-1971 yılları arasında terleten Gemmell, üçlü savunmanın sol tarafında forma giyiyordu. CL Kupası kazanmış ekibin bir parçası olmakla beraber, müthiş şut yeteneğini final maçında ortaya çıkarmış ve takımı Inter karşısında 1-0 gerideyken, takımına beraberliği getiren golü atmıştır. 10 sezonda 247 maça çıkmış ve bir savunma oyuncusu için fena sayılmayacak 37 gol atmıştır. Motherwell doğumlu oyuncu, milli takımdaki tek golünü Kıbrıs'a karşı atmıştır.




4- Billy McNeill: Gelelim büyük kaptana. McNeill, Belshill-İskoçya doğumlu, savunmanın ortasında görev yaptığı Celtic kariyeri boyunca inanılmaz başarılara imza atmış. En iyi 11 kadrosuna girmekle kalmamış, Celtic tarihinin 'En İyi Kaptanı' da seçilmiştir. Kendisi 1967 yılında oynanan CL Kupası finaline kaptan olarak çıkmış ve kupayı kaldıran ilk Britanyalı takımın İskoç kaptanı olmuştur. 1957-75 arasında 486 maça çıkmış ve 9 Lig Şampiyonluğunu üst üste kazanmıştır. Başarılı kariyeri sonrası Kraliçe tarafından MBE (Member of the Order of the British Empire) nişanı ile ödüllendirilmiştir.


5- Bobby Murdoch: Yine bir Lisbon Aslanı, 1967 CL Kupasını kaldırmış isimlerden biri. 1959-73 tarihleri arasında forma giymiş ve 1970'de Feyenoord'a kaybedilen finalde de oynamıştır. Kariyeri boyunca sakatlıklardan bayağı çekmiştir. Hatta Jock Stein, kendisine sorulan 'Celtic tekrar ne zaman Avrupa'da kupa alacak?' sorusuna, 'Bobby iyileştiği zaman' cevabını vermiştir. İskoç oyuncu 2001 yılında Glasgow'da hayata gözlerini yummuştur.





6- Bertie Auld: Jock Stein'ın parıltılı dönemlerinde orta sahayı Murdoch ile paylaşan Auld, Celtic kariyerine 1955 yılında başlamış olsa da, 1961 yılında Birmingham'a gider ve 1965-66 sezonunda geri döner. CL Kupası finalinde tünelden çıkarken yüksek ses ile The Celtic Song'u söylemesi, ona efsaneler arasında bir yer ayırmıştır.





7- Jimmy Johnstone: Nasıl başlamak gerek... Jimmy 'Jinky' Johnstone, 2002 yılında bu listeye girmekle kalmadı, aynı zamanda taraflar onu Celtic tarihinin 'En İyi Oyuncusu' da seçti. 515 kez formasını giydiği (1962-1975) takımda 129 gole imzasını atmıştır. Tahmin edilebileceği gibi, o da Lisbon Lions'un bir parçasıdır. Sağ açıkta hızı ve öldürücü çalımları ile final maçında 'catenaccio' felsefesini yerle bir etmeyi başarmış bir oyuncudur. Kendisini ilerde daha detaylı bir başlık altında incelemek daha yerinde olur herhalde. 7 Numaranın Kenny Dalglish ve Henrik Larsson'dan önceki ilk sahibidir aynı zamanda. 13 Mart 2006'da, nöron hastalığı sebebi ile 61 yaşında aramızdan ayrılmıştır. Tommy Burns'ün ölümünün ardından ona ithaf edilen şarkıda 'Jinky sen gökte bekliyor' mısraları yer almaktadır.







8- Paul McStay: Kadrodaki Jock Stein altında çalışmamış ilk oyuncu olan McStay, 8 numaralı forması ile gönüllerde taht kurmuş bir 'Maestro'. 1981-1997 tarihleri arasında kariyerinin tamamını Celtic ile geçirmiş ve emekliye ayrılmıştır. Celtic taraftarlarının ünlü şarkısı 'Willie Maley' (aynı zamanda takımın ilk teknik direktörü) içinde ismi geçmektedir. Dedesi ve babası da Celtic takım kaptanlığı yapmış, kardeşleri Willie ve Raymond da Celtic'de forma giymişlerdir. Takım ile beraber 3 şampiyonluk yaşasa da, bunların en önemlisi olan 1988 (Celtic'in 100. yılı) şampiyonluğunda takımın kaptanlığını yapmıştır. MBE nişanı sahibidir.





9- Bobby Lennox: Lisbon Aslanları'nda sol açık oynayarak Jimmy ile süper kanat ikilisini tamamlayan Lennox, tüm maçlar göz önüne alındığında Celtic adına kaydettiği 273 gol ile, 522 gollü lider Jimmy McGrory'yi takip etmektedir. En geç jübile yapan Lisbon Aslanı olmuştur. 1981 yılında MBE nişanı alan Bobby, kendi biyografisini de yazmıştır (A Million Miles for Celtic).





10- Kenneth Dalglish: Kenny Dalglish, ya da herkesin bildiği ismi ile 'King Kenny', Celtic tarihinin olduğu kadar Liverpool'un da efsanesi olmuş bir futbolcu. 20 yıllık kariyeri süresince sadece bu iki takımda oynaması onu hem Celtic'liler, hem de Liverpool'lular gözünde ilah mertebesine ulaştırmıştır. Glasgow doğumlu Kenny, çocukluğunda Rangers taraftarı olduğunu kitabında açıklasa bile, hiç kimse buna itiraz etmemiş, hatta umursamamıştır. Liverpool ile yaşadığı 3 CL Şampiyonluğu bir yana, Celtic takımına katılması Lisbon Aslanlarından 2 sezon sonra, 1969 sezonunda olmuştur. Celtic ile Jock Stein yönetiminde oynadığı 204 maçta 112 gol atıp, 4 Lig Şampiyonluğu, 4 Federasyon Kupası ve 1 Lig Kupası kazanmıştır. MBE nişanı sahibi Kenny, bir dönem Celtic takımında menajerlik görevi yürütse de, şu an Liverpool içinde yer almaktadır.




11- Henrik Larsson: Başka bir 7 numara, başka bir kral. 'Kralların Kralı' anlamındaki 'King of the Kings' isminin verildiği, yine oylamada Celtic tarihinin en iyi 'Yabancı Oyuncusu' seçilen İsveçli şahsiyet. Martin O'Neill döneminde Sutton ile öldürücü birlikteliklerini UEFA Finaline kadar taşımış, fakat kupayı Porto'ya kaptırmıştır. Celtic forması ile 313 resmi maçta 242 gole imza atmıştır. Efsane 6-2'lik Rangers maçında attığı aşırtma gol ve rasta saçları ile hafızalara kazınmıştır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar