Northern Ireland ve Celtic Oyuncuları


Bundan birkaç gün önce Celtic teknik direktörü Neill Lennon ve oyuncu Niall McGinn'i kötü bir sürpriz bekliyordu. Ellerine ulaşan ve Royal Mail (Devlet Postası) ofislerinden gönderilmiş paketlerin içinden kurşunlar çıkmıştı. Açıkca bir tehdit unsuru söz konusu iken, polis olayı araştırdığını ve gönderinin kimin tarafından yapıldığının en kısa zamanda bulunacağının sözünü verdi.
Olayın sıcaklığı halen devam ederken, Glasgow şehir merkezinde bulunan Royal Mail ofisine bir paket daha ulaştı. Paketin üzerinde adres olarak Celtic kulüp binası, alıcı olarak da oyuncu Paddy McCourt'un ismi yazıyordu. Royal Mail ofis çalışanları, süpheli buldukları paketin içini açtıklarında sonuç iç açıcı olmamakla beraber, pek de şaşırtıcı olmadı. Yine kurşunlar vardı paketin içinde, yine bir Celtic oyuncusunu hedef alan tehditler.
Peki niye bu 3 kişi? Neden bu kurşunlar geçtiğimiz hafta Old Firm derbisinde 2 gol atan Samaras'a değil de ilk 11'e her zaman giremeyen, potansiyeli olan fakat bir 'yıldız' olmayan bu oyunculara gönderiliyor.
Olaya biraz daha büyük bir pencereden bakalım. Celtic, İrlanda Cumhuriyeti ile kesin bağları bulunan, göçmenlerin İskoçya'da kurduğu bir takım. İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda arasında seneler boyu devam eden savaş/mücadelenin etkileri halen devam etmekte. Britanya adı altında yer alan Kuzey İrlanda ile bağımsızlı mücadelesini kazanıp Cumhuriyetini ilan eden İrlanda arasındaki bu çatışmanın futbola etkileri de açıkca görülüyor. Bu konuya Kuzey İrlandalıların birçoğunun Rangers taraftarı olduğunu da eklemek gerek.
Tehdit mesajı olarak posta yolu ile kurşun alan Neill Lennon, Niall McGinn ve Padd McCourt'un Celtic kadrosu içindeki tek Kuzey İrlandalılar olması, olayı futbol rekabetinden de öteye taşıyor. Olayı irdelediğimiz zaman, bu kurşunları oyunculara gönderme ihtimali olan 2 farklı kesim ortaya çıkıyor.

1- Celtic taraftarı ve İrlanda Cumhuriyeti milliyetçisi birilerin, bu 3 kişinin kendi öz takımları olan Celtic'te oynamalarını hazmedememesi

2- Kuzey İrlanda milliyetçilerinin, İrlanda Cumhuriyeti destekçisi bir takımda oynayan kendi vatandaşlarını hazmedememeleri

Bir Celtic taraftarı olarak bana göre 2. seçenek daha mantıklı. Düşünün ki bu 3 kişi de, Celtic takımında oynayarak, Kraliçe'ye tepki gösteriyorlar ve ellerinde Kuzey İrlanda (Britanya) pasaportu taşıyorlar. Kendi gözlerinden vatan haini muamelesi görmemeleri çok zor.
Bu gibi olaylar 2011 yılında bile halen devam ediyor ve "futbol sadece futboldur" deyip geçen herkesin yüzüne tokat gibi çarpıyor. Şimdi gelin hem teknik direktör Lennon, hem de oyuncular McCourt ve McGinn'in penceresinden ne yaşadıklarını düşünmeye çalışın. Hayati tehlikeleri mevcut ve adamların tek yaptıkları futbol oynamak. Sonra da insanlar çıkıp bizim gibilere dilenci muamelesi çekiyor.
Umarım en kısa zamanda suçu işleyenler yakalanır da bu insanlar biraz olsun rahatlar...

Celtic is UNITED! Hail Hail!
McDennis

Yorumlar

Popüler Yayınlar