Takıma Mal Olan Renkler (Adres Kıbrıs Dergisi)


Geçtiğimiz Pazar günü (16.10.2012) tarihinde "Adres Kıbrıs" dergisinde çıkan yazımı burada da paylaşmak istedim...




İrlanda göçmenleri 1888 yılında rahip Brother Walfrid önderliğinde İskoçya’da Celtic kulübünü kurarken, birçok amaçları içlerinde barındırmalarına rağmen, gün gelecek ve kulübün 125. kuruluş yıldönümünün kutlanacağını tahmin etmiyorlardı sanırım. Tarih boyunca her zaman bir futbol kulübünden daha fazlası olan Celtic, dünyanın dört bir yanında taraftarlara sahip, kitleleri peşinden sürüklemeyi devam ettiren, başarılı bir futbol kulübü.
Celtic denildiğinde futbol ve kültürler hakkında az çok bilgi sahibi olan insanların ağzından çıkan ilk cümle “yonca” olur. Kulübün armasında kullanılan dört yapraklı yonca, kulübün İrlanda köklerini hatırlamasını temsil ederken, yeşil-beyaz renkler de İrlanda kültürüne ait olmanın temelinde yatıyor. Kelt kültürü ile sayfalarca yazılabilecek bilgi ve tarih varken, bunu üstünkörü asıl konuya geçmek istiyorum.


Takım ilk karşılaşmalarını yeşil yakalı beyaz bir forma ile yaparken, henüz yonca logosu oluşmadığından, ilk logo olarak kırmızı bir çember içinde yer alan yeşil bir “kelt haçı” kullanılıyor. O forma, bu sezon limitli sayıda üretilirken, satışa devam edilmesi çok hoş bir durum. Takım bir sonraki sezon tam 14 sezon boyunca giyilecek olan yeşil-beyaz dik çubuklu formalar ile futbol sahalarında yer almaya başlıyorlar. İlk olarak 1903-1905 arası yeşil-beyaz enine çubuklu, aynı zamanda hoops (çember) de denilen tarzda formayı üstüne geçiren oyuncular, buradan günümüze kadar halen daha aynı forma tarzından vazgeçmiş değiller. 1967 yılında Portekiz’de Şampiyonlar Ligi kupasını kaldırırken de, 1969 yılında aynı Şampiyonlar Ligini finalde kaybederken de, 2003 yılında UEFA Kupasının finalinde de, ligde üst üste 9 şampiyonluk kazanırken de, geçtiğimiz haftalarda dünyanın en iyi takımı olarak gösterilen Barcelona’yı Şampiyonlar Ligi grup maçlarında mağlup ederken de, futbolcuların üstünde aynı forma vardı, yeşil-beyaz enine çubuklu, çember formalar.


Celtic ilk formalarına ilk olarak 1984 yılında göğsüne reklam alırken, formalar altına günümüze kadar sadece beyaz şort giyilirken, çorap renkleri ise siyah, beyaz ve yeşil olarak değişim göstermiş. Ayrıca bugüne kadar her formada tam 7 adet enine yeşil çubuk bulunurken, bu sezon yapılan 125. Yıl formalarında 9 yeşil çizgi kullanılmış, bunun sebebini de 9 sene üst üste kazanılan şampiyonluğa gönderme olarak açıklanıyor. En son 1932 yılında formalar ile siyah çorap giyen ekip, bu sezon da tam 80 yıl sonra yine siyah çorap kullanmayı tercih ederek taraftarlarına güzel bir sürpriz yaptı. Asıl bahsedeceğimiz formaya geçmeden önce, formalarda yer alan reklam detayına dikkat çekmek istiyorum. Bir İskoç bira markası olan Tennent’s, Glasgow’da bulunan iki büyük kulübe de sponsorluk yapıyor. Celtic’in bu sezon 125. Yılı olmasından dolayı ekibe bir iyilik yapıp, reklamlarını göğüs altına küçük bir şekilde yerleştirmeyi kabul ettiler. Bu da formaya inanılmaz derecede güzel bir görüntü kattı. Göğüs kısmının boş durması, formaya retro bir hava katarken, eminim taraftarları da memnun etmiştir.



Ve gelelim Celtic’in biz taraftarlar için hazırladığı asıl büyük sürprize. Öncelikle teknik direktör Neil Lennon’ın rol aldığı bir video ile ipucu verilen forma sezon başladıktan sonra ortaya çıktı ve benim gibi forma severleri adeta şok etti. Öncelikle logo olarak şu anda kullanılan yonca’dan ziyade eski dönemlerde kullanılan “kelt haçı” forma üzerine eklenmiş. Logo üzerinde ise kulübün kuruluş yılı ile bu sezon yılı güzelce işlenmiş. Ortada bulunan yıldız ise kulübün 1967 yılında kazandığı Şampiyonlar Ligi Kupasını temsil ediyor her zamanki gibi. Beyaz forma üzerinde kullanılan siyah yaka, altına giyilen siyah şort ve siyah-yeşil çember çoraplar ile mükemmel bir uyum şağlamış durumda.


Formalar hakkında söylenebilecek en önemli nokta ise üretici firma Nike ile sponsor Tennent’s logolarının forma üzerine yerleşme şekli. Şu anda dünya üzerinde yer alan çok az, hatta neredeyse hiç bir kulüp, Nike firmasına logosunu forma üzerine bu şekilde koyması için baskı yapsa bile sonuç alamazdı. Celtic’in bir kulüpten daha fazlası olması, dünya üzerinde her yerde forma satıyor oluşu (Türkiye’de Celtic, Galatasaray – Beşiktaş – Fenerbahçe formalarından sonra en fazla forma satan takım konumunda) takımın bu tarz bir forma çıkarabilmesinde büyük etken. Beyaz forma üzerine hem Nike, hem de Tennent’s yine beyaz logo koyunca, forma üzerinde sadece takım logosu varmış gibi bir etki yaratılmış. Ve ortaya harika bir anı forması çıkmış. Forma, benim gibi forma sevenlerin, koleksiyon yapanların dolabında mutlaka bulunması gereken bir cinsten ve 40 pound fiyat ile internet üzerinden satışta. Bir tane edinmek gerek...

Yorumlar

Popüler Yayınlar