Tour de France - 2. Hafta Özeti




Büyük umutlarla beklenen Tour de France’ın, yine büyük heyecanlara sahne olan 2. haftasını da geride bıraktık. Tırmanışların başladığı bu haftada belki de yarışı kazanacaklar değil ama, yarışı kaybedecek olanlar belli olmuş oldu. Kısa geçen haftanın ardından bir derleme yapmak gerekirse;

11. Etap: Albi ile Touluse arasında geçen 167 km’lik etabın sprint finish ile bitmesi bekleniyordu. Tour’da henüz zaferi bulunmayan Avustralyalı “cep roketi” Caleb Ewan’ın üzerindeki baskı artarken, Viviani, Groenewegen ve Sagan da birer etap daha kazanma amacındaydılar. Niki Terpstra’nın kaza yaparak abandone olduğu etabın finishinde çok iyi pozisyon alan Ewan, kariyerinin ilk Tour de France zaferini elde etmiş oldu. “Bu saatten sonra hiçbir şey kazanmasam da önemli değil” diyordu Caleb Ewan. Vuelta ve Giro etaplarından sonra Tour’da da zafer elde eden Avustralyalı 3 turda da zafer elde eden isimler arasında adını yazdırmış oldu.

12. Etap: Touluse ile Bagneres-de-Bigorre arasında koşulan 209.5 km’lik etap bizleri Pireneler ile kavuşturdu. Col de Peyresourde ve Horquette d’Anzican gibi 2 tane 1. kategori tırmanışın olduğu ve yaklaşık 30 km iniş sonrası finishe gelen etabın kazananı İngiliz sürücü Simon Yates oldu. Mitchelton-Scott adına yarışan Yates, Vuelta zaferi sonrası bu Tour’a kardeşi Adam Yates’in yardımcısı olarak gelmesine rağmen, Yates’in genel klasmanda geri düşmesi sonrası etap galibiyetine giderek kariyerinin ilk Tour zaferini kazanmış oldu. “Buraya Adam’a destek için geldim, bu etaptan sonra günlük işime geri döneceğim” demeyi de ihmal etmedi Simon Yates. Etabın en ilginç olayı, ertesi gün yapılacak zaman karşı öncesi bu alanın en favori ismi olan Bahrain Merida sürücüsü Rohan Dennis’in takım direktörleri ile arasında yer alan anlaşmazlık sonucu yarışı bırakmasıydı. Kendisinden yarış içerisinde uzun süre haber alınamadı, nerede olduğu da bulunamadı. Takım direktörleri de Dennis’in nerede olduğunu bilmediklerini söyledi. Daha sonra bisikleti takım otobüsünün yanında görüldü ve yarışı bıraktığı anlaşıldı. Ne Rohan Dennis’in kendisinden ne de takımdan henüz kayda değer bir açıklama geldi. Olayın iç yüzü halen bilinmiyor ama iyi birşeyler olmadığı kesin gibi.


13. Etap: 1989 Tour de France’ın son etabı Paris’te yapılan zamana karşıydı. O etabı kazanan Greg LeMond, genel klasmanda rakibi Fransız Laurent Fignon’u tam olarak 8 saniye ile geçerek Tour de France zaferini elde ediyor, Fransızlar ise bir daha son etaba zaman karşı koymuyordu. Zamana karşı etapların o dönemden sonra heyecan seviyesinin düştüğünden bahsedilir hep. Fakat 2019’da Pau kasabası içinde geçen 27.2 km’lik zamana karşı etabı, içerisinde kısa da olsa %17’lik bir tırmanış barınıdıyordu. Uzun bir süre liderlik koltuğunda oturan Thomas De Gendt, yola son çıkan ekibin bu denli bir mücadeleye gireceğini bizler gibi tahmin etmiyordu eminim. Önce Geraint Thomas müthiş bir performans sergileyerek De Gendt’e tam 22 saniye ile geçerken, arkadan gelen ve zamana karşı performansları pek de iyi olmayan Alaphilippe’in, muhtemelen sarı mayonun da büyüsüyle geldiği son yokuşu da rüzgar gibi çıkması, onu Thomas’ın 14 saniye önünde etap zaferine taşıdı. Fransızlar yıllar yıllar sonra üzerinde sarı mayosu ile etap kazanan bir vatandaşlarını görme şansı elde ederken, tüm seyirciler ve TV başındaki bizler de kendimizden geçtik adeta. Günün kaybedeni sadece son yokuşta bile Alaphilippe’den 8 saniye fark yiyen, genelde de rakibinin 1.36 gerisinde etabı bitiren Egan Bernal oldu.


14. Etap: Zamana karşı etabında sarı mayoyu teslim etmesine kesin gözü ile bakılan Julian “Lulu” Alaphilippe, hem sarı mayoyu koruduğu, hem de zaman farkını açtığı bir etap sonrası, sıra bu kez Pirene sıra dağlarının efsanevi tırmanışı Col du Tourmalet’deydi. “Bu noktada artık Alaphilippe patlar” dediğimiz Tourmalet etabı da bir önceki gün gibi inanılmaz bir süprize sahne oldu. 111 km’lik etabın son 19 km’si sadece tırmanıştan oluşuyordu ve 2114 metre yükseklikte yer alan yokuşun ortalama eğimi işe %7.4 olarak görülmekteydi. Aklınıza daha kolay gelmesi açısından, deniz kenarından Esentepe köyünün meydanına çıkan kıvrımlı yolun en dik bölgesi %8’lik bir eğime sahip. İşte o eğim ortalaması ile tam 19 km yol aldı bisikletçiler. Hem de 13 etap finisihi ve 14. Etabın da 92 km’si geçildikten sonra. Bu noktanın tam bir taktik savaşı olacağının farkındaydık izlerken. Tırmanışın son 5 km’sinde ataklar gelmeye başladı. Genel klasmancılar grubunun içinde seyreden sarı mayo Alaphilippe bu noktaya kadar tutunmayı başarmıştı, hem de saf bir tırmanıştı olmamasına rağmen! Movistar takımının yaptığı tempo sonrası ilk olarak kendi takım arkadaşları Quintana’nın geride kaldığını gördük. Movistar bu duruma aldırış etmeden tempoya devam etti. Bu olay da Quintana’nın sezon sonu takımdan ayrıalcağı ve Arkea-Samsic takımına gideceği söylentilerini doğrular gibiydi. İstenmeyen adam Quintana’nın geri kalması sonrası genel klasman iddiasının da kaybolduğunu düşündük. Sonrasında gelen Pinot atağı, Thomas’ı ana grubun gerisinde bıraktı. INEOS (eski Team Sky) takımı, ilk kez burada bir zayıflık göstermiş oldu. Thomas’ın tüm “poker-face” taktikleri bir kenara atılmıştı, şampiyon ilk kez “kırılmıştı” ve güçsüzlük belirtisi içindeydi. Pinot’nun peşine takılan ekibin içinde yer alan Alaphilippe, imkansızı başardı ve bu efsanevi etabı 2. sırada bitirmeyi başardı. Fransızlar çıldırmıştı adeta. Pinot da 2015 Alp d’Huez zaferinden sonra bir başka ikonik tırmanışı da kazanmayı başarmış, hem giden zamanlarını bir şekilde telafi etmiş, hem de Fransızları gururlandırmış oldu. Aldığı zaman bonusları ile genel klasman farkını biraz daha açan Alaphilippe’in ve takım direktörü Patrick Lefevre’in keyfi yerindeydi. Gece kutlama için şampanyalar sipariş edilmişti bile...


15. Etap: Dinlenme günü öncesi son etap, en az bir önceki gün kadar zorluk içeren bir profile sahipti. Limoux ile Foix arasında yer alan 185 km’lik etabın 116 ile 185. Km’leri arasında yer alan 3 tane 1. Kategori tırmanış ve zirve finisihi ile bitmesi birçok sürprize gebe olduğunu açıkca ortaya koyuyordu. Birçok sürücü bugün için “Tourmalet sonrası aslında asıl zor etap bu” yorumunu yapmıştı. Son tırmanışta önde yer alan CCC takımından Simon Geschke’yi yetişen adaşı Simon Yates, onun arkasında son kozlarını oyanyan yalnız adam Nairo Quintana ve sarı mayo grubu. 3 farklı grup oluşmuştu son bölümde. Quickstep’in ana genel klasmancısı Enric Mas yaklaşık 31 dakika geride kalınca tüm gölzer Alaphilippe üzerine döndü. Movistar temposu Landa’yı öne taşırken, ona cevap veren isim yine Fransız Thibaut Pinot oldu. Beraber atak yapan grupla birlikte son bölümde Geraint Thomas, Egan Bernal, Steven Kruijswick ve Emmanuel Buchmann, sarı mayoyu dökmeyi başardılar. Bu noktada panik yapmayan ama yorulduğu her halinden belli olan Julian Alaphilippe, muazzam bir taktik başarı göstererek sabırla kendi temposunda çıkmaya devam etti. Son bölümde atak yapan Simon Yates rahat bir şekilde etabı ve bu turdaki 2. zaferini kazanmayı başarırken, Pinot ise Landa’nın hemen önünde rakiplerine oranla biraz daha zaman kazanmayı başardı. Julian Alaphilippe ise genel klasmandaki en yakın rakibi Geraint Thomas’a sadece 27 saniye kaybetti ve böylece dinlenme gününe hiç beklenmedik şekilde sarı mayo ile gitme şansı yakaladı.
  
Genel klasman şu şekilde;

1. Julian Alaphilippe
2. Geraint Thomas           + 1.35
3. Steven Kruijswijk        + 1.47
4. Thibaut Pinot              + 1.50
5. Egan Bernal                 + 2.02
6. Emanuel Buchmann     + 2.14
7. Mikel Landa                 + 4.54
8. Alejandro Valverde      + 5.00
9. Jakob Fuglsang            + 5.27
10. Rigoberto Uran          + 5.33

Son hafta bizleri neler bekliyor?

Damar çatlatacak, sürücüleri bisikletten nefret ettirecek, acı limitlerini zorlamaktan ziyade ötesine geçirecek, tekerleğin icatına kadar lanet ettirecek 18, 19 ve 20. etaplar öncesi, sürücüler sakin 2 gün geçirecekler. 16 ve 17. etaplar sonrasında ise acı festivali Alp’lerde başlayacak.
18. etap geçilecek Valloire parkuru aynı gün içerisinde 1. Kategori Col de Vars ve Hors Kategori Col d’Izoard ve Col du Galibier tırmanışlarına sahne olacak. Hors kategori olarak adlandırılan tırmanışlar genelde 1. Kategorinin de üstünde tırmanışlara verilen bir nevi bir “rütbe”.
19. etap ise Tignes’de Col de l’Iseran tırmanışı ile geçilecek. Bu tırmanış da Hors Kategori.
20. etap ise 130 km olmasına rağmen sonunda yer alan Hors Kategori Val Thorens tırmanışı ile sonlanacak.33 km boyunca tırmanacak sürücülerin burada son şanslarını kullanmaları bekleniyor. Eğim ortalaması %5.4 fakat mesafe inanılmaz derecede uzun. Dananın kuyruğu burada kopacak zira son gün Champs Elysees’deki etap formalite icabı, sprinterler adına koşulacak bir şehir yarışı olacak.

Yorumlar

Popüler Yayınlar